Izbornik
Ostali članci
Predavanja
29.09
20.30h
Slučajna otkrića u kemiji
Predaje: Tomislav
Društvo zadržava pravo promjene predavanja

Prijava vatrene kugle Mjesečni pregled neba Zanimljivosti Astrofotografija Almanah
Pratite nas:
Facebook subscribe logo Twitter subscribe logo RSS subscribe logo

Sponzori
Grad Rijeka
Primorsko-goranska Županija

Zašto vidimo samo jednu stranu Mjeseca?

mjesec - vidljiva strana
Vidljiva strana Mjeseca
mjesec - nevidljiva strana
Nevidljiva strana Mjeseca

Mjesec nam uvijek pokazuje samo jednu stranu jer mu je za jedan okret oko svoje osi potrebno isto toliko vremena koliko i za jedan okret oko Zemlje. To vrijeme iznosi 27,3 Zemljina dana. Poklapanje potrebnog vremena za Mjesečevu rotaciju i okret oko Zemlje nije slučajnost nego posljedica plimne sile koja nastaje zbog djelovanja gravitacije.

Kada je Mjesec nastao, prije otprilike 4,5 milijardi godina, bio je mnogo bliže Zemlji no danas i brže ju je obilazio i rotirao. Također, Zemlja je brže rotirala i njen je dan trajao kraće. Kako Mjesečeva gravitacija uzrokuje plimu i oseku na Zemljinim oceanima i morima, "ispupčenja" na oceanima imaju utjecaj na kretanje Mjeseca, koji se posljedično udaljava od Zemlje oko 38 mm godišnje. Zbog očuvanja kutne količine gibanja, Zemljina rotacija se polako usporava: otprilike 23 mikrosekunde godišnje.

Mnoga nebeska tijela polako dolaze do tog uravnoteženja, pa tako i većina prirodnih satelita drugih planeta pokazuje svome matičnom planetu uvijek istu stranu. Taj efekt zaobišao je samo one satelite koji su predaleko od svog planeta da bi na njih mogao utjecati na ovaj način.

Strana Mjeseca koju ne vidimo sa Zemlje prvi put je slikana ruskom letjelicom Luna 3, 1959. godine, a prvi ljudi koji su je vidjeli uživo bili su članovi posade misije Apollo 8, 1968. godine.

NAPOMENA: Nevidljiva strana Mjeseca nije tamna strana Mjeseca i ne postoji strana Mjeseca na kojoj bi stalno vladala tama odnosno noć. Tijekom svog kruženja oko Zemlje (i zajedno s njom oko Sunca) na svim točkama njegove površine izmjenjuju se dan i noć.

mjesec - faze

Napisala: Martina