Izbornik
Predavanja
27.01
20.00h
Najveće astronautičke nesreće
Predaje: Dinko
Društvo zadržava pravo promjene predavanja

Prijava vatrene kugle Mjesečni pregled neba Zanimljivosti Astrofotografija Almanah
Pratite nas:
Facebook subscribe logo Twitter subscribe logo Google+ subscribe logo RSS subscribe logo

Sponzori
Grad Rijeka
Primorsko-goranska Županija
Najoštrije slike zvijezde Betelgeuse otkrivaju kako superdivovi gube masu

Show big picture Show original picture Umjetnička vizija Betelgeusea.
Umjetnička vizija zvijezde Betelgeuse i gibanja plinova u njenoj atmosferi.
Postoji nekoliko nerješenih misterija o crvenim superdivovima. Jedan od njih je način na koji ovi giganti ispuštaju ogromne količine materije u svemir- oko mase Sunca u samo 10 000 godina. Dva tima astronoma koristili su ESA-in VLT (Very Large Telescope) i najmoderniju tehnologiju kako bi dobili bliski pogled na divovsku zvijezdu. Zajedničkim radom predložili su odgovor na već dugo postavljano pitanje gubitka mase.

Prvi tim astronoma koristio je instrumente s adaptivnom optikom, NACO, kombiniranu sa tzv. "tehnikom sretnog fotografiranja" kako bi dobili najoštrije dosad snimljene slike Betelgeuse-a iako slikaju korz turbulentnu Zemljinu atmosferu. Tako dobivene slike su na granici sa teoretskim predviđanjem granice razlučivosti 8 metarskog teleskopa. Rezolucija je oko 37 lučnih milisekundi, što je otprilike jednako raspoznavanju teniske loptice na udaljenosti svemirske postaje ISS.

Pomoću dobivenih slika, tim astronoma otkrio je velike mlazove plina koji se šire u svemir s površine Betelgeusea. Mlazovi se protežu na udaljenost 6 puta većoj od promjera zvijezde, što bi otprilike bilo jednako udaljenosti od Sunca do Neptuna. Prema riječima vođe tima, Pierrea Kervellea, to je indikacija da vanjski sloj zvijezde ne odbacuje plin ravnomjerno u svim smjerovima. Dva mehanizma bi mogla objasniti ovu nesimetričnost. Jedan predviđa da zvijezda gubi masu preko polarnih kapa, vjerojatno zbog rotacije, dok drugi pretpostavlja da se mlazovi stvaraju iznad velikih gibanja plinova unutar zvijezde, poznate kao konvekcija. Slično gibanju vode prilikom zagrijavanja.

Da bi došli do rješenja, znanstvenici su morali izvršiti ispitivanja na sitnijim detaljima. Za to su Keiichi Ohnaka sa instituta Max Planck u Bohnu, Njemačkoj i njegovi kolege koristili interferometriju. Koristeći AMBER instrument na VLT-ovom interferometru koji kombinira svjetlo sa 3 pomoćna 1.8 metarska teleskopa VLT-a, astronomi su dobili slike rezolucije 48 metarskog teleskopa. Pomoću te nevjerojatne rezolucije, astronomi su uspjeli dobiti 4 puta finije slike nego što je NACO mogao dati. Razlučivost je sada bila približno jednaka razlučivosti špekule na udaljenosti ISS-a. Pomoću ovih slika, zapaženoje kako se plin giba na različitim područjima Betelgeusea.

AMBER - ove slike otrkrile su da se plin u Betelgeuseovoj atmosferi giba energično gore - dolje i ti su "mjehuri" veliki koliko i sama zvijezda. Njihova istraživanja su dovela astronome do zaključka da su velika gibanja plinova u Betelgeuseovoj atmosferi uzorci izbacivanja mlazova plina u svemir.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Stavi na Google+ Aleksandar, 3.8.2009