Izbornik
Ostali članci
Predavanja
Društvo zadržava pravo promjene predavanja

Prijava vatrene kugle Mjesečni pregled neba Zanimljivosti Astrofotografija Almanah
Pratite nas:
Facebook subscribe logo Twitter subscribe logo RSS subscribe logo

Sponzori
Grad Rijeka
Primorsko-goranska Županija

Merkur i Venera

Almanah 2022. --> Merkur i Venera

Orbite svih planeta Sunčevog sustava gotovo su poravnate te svi planeti i Mjesec, gledajući sa Zemlje, putuju vrlo blizu zamišljenoj liniji na nebu koju nazivamo ekliptika. Ekliptika je ravnina po kojoj se Zemlja kreće oko Sunca, a i zamišljena linija po kojoj se Sunce kreće našim nebom. Unutarnji planeti, Merkur i Venera, uvijek su blizu Suncu i vidljivi su samo u sumrak ili u zoru, dok vanjski planeti mogu biti vidljivi cijelu noć. Pet planeta vidljivo je golim okom; to su Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn. Uočljivi su jer se iz noći u noć pomiču u odnosu na zvjezdanu pozadinu. Uran i Neptun vidljivi su isključivo uz pomoć pomagala. Prividna veličina planeta ovisi o njihovoj udaljenosti od Zemlje. Kut koji planet i Sunce zatvaraju sa Zemljom naziva se elongacija. U konjunkciji, kada je elongacija nula, planet se ne vidi zbog Sunčevog sjaja - preblizu je Suncu.

Unutarnji planeti imaju maksimalnu istočnu i zapadnu elongaciju tijekom koje su vidljivi na večernjem, odnosno jutarnjem nebu. Unutarnji planeti imaju još jednu karakteristiku: prikazuju nam faze kao i Mjesec pa tako pri maksimalnoj elongaciji vidimo polovicu diska tog planeta.

Kada se planet ne vidi na večernjem/jutarnjem nebu, odnosno kada se gubi u sjaju Sunca, može doći do poravnanja putanja unutarnjeg planeta i Zemlje te dolazi do pojave koju nazivamo tranzit. Tada se unutarnji planet prividno kreće preko Sunčevog diska.

U donjim tablicama bit će prikazani datumi maksimalnih elongacija Merkura i Venere s kutom elongacije i prividnim sjajem planeta - magnitudom.

Merkur
Jutarnje nebo

datumkutmagnituda
16.02.26°+0,9
16.06.23°+1,4
08.10.18°+0,4Večernje nebo

datumkutmagnituda
07.01.19°+0,3
29.04.21°+1,2
27.08.27°+1,1
21.12.20°+0,3
Venera
Jutarnje nebo

datumkutmagnituda
20.03.46°–4,4
Show original picture Pozicije planeta