Izbornik
Predavanja
Društvo zadržava pravo promjene predavanja

Prijava vatrene kugle Mjesečni pregled neba Zanimljivosti Astrofotografija Almanah
Pratite nas:
Facebook subscribe logo Twitter subscribe logo RSS subscribe logo

Sponzori
Grad Rijeka
Primorsko-goranska Županija
Najava prezentacije: Pregled otkrića i dostignuća u astronomiji u 2022. godini

James Webb Space Telescope S veseljem vas pozivamo na prvi ovogodišnji događaj za građanstvo u organizaciji Akademskog astronomskog društva - Rijeka. Ovog četvrtka 26. siječnja s početkom u 20:00 sati organizirat će se javna prezentacija koja će obuhvatiti općeniti pregled najzanimljivijih astronomskih događaja, pojava, najnovija otkrića i dostignuća na području astronomije koja su obilježila prethodnu godinu. U slučaju lijepog vremena, nakon prezentacije bit će organizirano javno promatranje najzanimljivijih nebeskih objekata trenutno vidljivih na zimskom nebu. Izlaganje će voditi članovi AAD-a Rijeka Dinko Brautović i Mate Rajčić, a u slučaju vedrog vremena promatranje će voditi Anton Stipeč, također član društva.

Ulaz na događaj je besplatan!

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Marko Kovačić, 25.1.2023
Interreg Infoday Pula

U gradskom kinu Valli u Puli 20. siječnja 2023. godine organiziran je info dan o programu prekogranične suradnje Interreg VI-A Italija-Hrvatska 2021.-2027. iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koji podupire Europsku kohezijsku i politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast.

Članovi Akademskog astronomskog društva - Rijeka zajedno s tajnikom Hrvatskog astronomskog saveza Dorianom Božićevićem sudjelovali su na info danu te se dodatno upoznali s pravilima ovog natječaja. Ideja je da se AAD Rijeka u skoroj budućnosti prijavi na jedan od natječaja koji su objavljeni ili će biti objavljeni u navedenom ciklusu zajedno s astronomskom udrugom Centro studi astronomici Antares Trieste, s kojom postoji uspješna suradnja u protekloj godini, te na taj način dodatno doprinese lokalnom razvoju s naglaskom na astronomiju.

Show big picture Show original picture Interreg Infoday Pula Show big picture Show original picture Interreg Infoday Pula Show big picture Show original picture Interreg Infoday Pula Show big picture Show original picture Interreg Infoday Pula
Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Marko Kovačić, 22.1.2023
Najava predavanja: Lansiranje letjelice Artemis 1

artemis Najava predavanja za četvrtak 24. studenog 2022. u 20:00 sati:

Lansiranje letjelice Artemis 1

Dana 16. studenog 2022. iz Kennedy Space Centra u Floridi lansirana je prva u nizu letjelica iz programa Artemis koji je posvećen robotiziranom te u budućnosti i ljudskom istraživanju Mjeseca. Ako bude uspješan, program Artemis će ponovno uspostaviti ljudsku prisutnost na Mjesecu po prvi put od misije Apollo 17 1972. Glavne komponente programa su Space Launch System (SLS), svemirska letjelica Orion, svemirska postaja Lunar Gateway i komercijalni sustavi za slijetanje ljudi, uključujući Starship HLS. Dugoročni cilj programa je uspostaviti stalni bazni kamp na Mjesecu i omogućiti ljudske misije na Mars.

Akademsko astronomsko društvo - Rijeka vas poziva ovaj četvrtak na vrlo uzbudljivo i zanimljivo predavanje o fascinantnom programu Artemis, s početkom u 20h u velikoj sali Astronomskog centra Rijeka. Ulaz je besplatan!

O predavaču:
Dinko Brautović član je Akademskog astronomskog društva – Rijeka od 2003. godine i neprekidno je aktivan u njegovom djelovanju. Između ostalog, organizator je znanstveno-popularnih predavanja, javnih promatranja, voditelj javnih tribina u organizaciji AAD-a te glavni sugovornik u emisiji Radio Rijeke „Crna rupa“. Posebnu strast pridaje praćenju razvoja astronautike, čovjekovog prisustva u svemiru i aktualnostima u svemirskim istraživanjima.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Marko Kovačić, 21.11.2022
Svjetski tjedan svemira 2022.

Show big picture Show original picture STS2022 Od 4. do 10. listopada obilježava se Svjetski tjedan svemira, a ovogodišnja glavna tema je "Svemir i održivost". U ACR-u će se tijekom cijelog tjedna održati bogat program. U organizaciji AAD-a Rijeka održat će se redovno predavanje u četvrtak, te dva izvanredna u petak. Cijeli program u ACR-u nalazi se na plakatu.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 5.10.2022
Najava predavanja

AAD Rijeka organizira znanstveno-popularno predavanje "SLUČAJNA OTKRIĆA U KEMIJI" koje će se održati u četvrtak 29. rujna u Astronomskom centru Rijeka s početkom u 20:30 h. Predavač je dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Trajanje predavanja: 45 minuta

Sažetak predavanja:
Mnoga su se velika i važna otkrića u znanosti, pa tako i u kemiji, dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača. Slučajno su otkrivena gotovo sva danas poznata umjetna sladila, ali i tvari koje su nekim ljudima gorke, a drugima bez okusa. Koja je veza između vulkanizacije gume i liječenja alkoholizma? U kakvoj su vezi otkrića pojedinih lijekova i pojedinih psihoaktivnih tvari, koju je ulogu u svemu tome imala slučajnost, i što kao društvo možemo učiniti da slučajnih otkrića bude što je moguće više, neke su od tema o kojima će biti riječi u ovome predavanju.

O predavaču:
Izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta "Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja". Dobitnik je državne "Nagrade Ivan Filipović" za znanstveni i stručni rad u 2019. godini.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 27.9.2022
Najava predavanja

Show big picture Show original picture Multiwavelength astronomy AAD Rijeka organizira popularno-znanstveno predavanje "Multiwavelength astronomy" koje će se održati u četvrtak 22. rujna s početkom u 20:30 sati. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a gost-predavač je dr. sc. Marina Manganaro s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Abstract:
We can observe our Universe with many different telescopes, which can work in all the energy bands of the electromagnetic spectrum: this means we can see the light produced by different celestial objects at different energies with different techniques and instrumentation. But what this has to do with camels? You will discover it soon if you attend this lecture!

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 21.9.2022
Najava predavanja

Show big picture Show original picture Izvor: Observatory Kanzelhoehe for Solar and Environmental Research
Izvor: Observatory Kanzelhoehe for Solar and Environmental Research
AAD Rijeka organizira znanstveno-popularno predavanje "Aktivnost naše zvijezde Sunca" koje će se održati u četvrtak 15. rujna u Astronomskom centru Rijeka s početkom u 20:30 h. Predavač je dr. sc. Ivana Poljančić Beljan s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Sažetak:
Sunčeva aktivnost manifestira se kroz mnoge pojave koje primjećujemo na površini Sunca, kao što su Sunčeve pjege, bljeskovi, koronalni izbačaji mase. Najistaknutija manifestacija Sunčeve aktivnosti je 11-godišnji Schwabeov ciklus. Proučavanja Sunčeve rotacije vrlo su značajna u stvaranju dinamo modela, koji objašnjava nastanak magnetskog polja Sunca i 11-godišnji ciklus Sunčeve aktivnosti. Možemo reći da je struktura Sunčevog magnetskog polja posljedica interakcije magnetskog polja s gibanjima u plazmi, tj. s diferencijalnom rotacijom konvektivne zone. Precizna mjerenja diferencijalne rotacije Sunca, istraživanje vremenskih promjena diferencijalne rotacije, istraživanje povezanosti diferencijalne rotacije Sunca i Sunčeve aktivnosti neizostavna su istraživanja koja predstavljaju bazu za modeliranje Sunčevog dinama. Uronimo zajedno u priču o aktivnosti naše zvijezde – Sunca!

O predavačici:
Ivana Poljančić Beljan doktorirala je 2018. godine na Fakultetu prirodnih znanosti, Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu (Austrija) s temom „Properties of the solar velocity field indicated by motions of sunspot groups and coronal bright points". Od 2009. do 2019. radila je kao asistentica, poslijedoktorandica i predavačica, a od 2019. kao docentica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Znanstvena istraživanja vezana uz fiziku Sunca (diferencijalnu rotaciju Sunca i aktivnost Sunca) provodi u suradnji s Opservatorijem Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kanzelhöhe opservatorijem Sveučilišta u Grazu. Povremeno se bavi fotometrijom mladih zvijezda. Prezentirala je svoj znanstveni rad na desetak međunarodnih konferencija. Sudjelovala je na jednom projektu Hrvatske zaklade za znanost te na dva projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Aktivna je u popularizaciji znanosti kroz održavanje raznih predavanja i radionica kao i sudjelovanjem u organizaciji znanstveno-popularnih manifestacija kao što su škole fizike, Festival znanosti, Otvoreni dan Sveučilišnih odjela.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 14.9.2022
Gostovanje u Dražicama

Show big picture Show original picture Drazice 2022 U suorganizaciji s Turističkom zajednicom Jelenje i Općinom Jelenje, AAD Rijeka organizira zabavno-edukativni kviz (s nagradama za posjetitelje) i promatranje kroz teleskop.
Gostovanje članova AAD-a u Dražicama će se održati u srijedu 14. rujna, a početak je u 19 sati.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 13.9.2022
Gostovanje u Nacionalnom parku Risnjak

U sklopu obilježavanja 69. obljetnice Nacionalnog parka Risnjak, članovi AAD-a Rijeka će gostovati u petak 9. rujna u Parku, s početkom u 20 sati, i održati prigodni astronomski program.

U zgradi uprave Parka (Crni Lug / Bijela Vodica) bit će organizirano predavanje i kviz, a nakon toga u slučaju vedrog vremena slijedi učenje orijentacije na nebu i promatranje raznih nebeskih objekata kroz teleskop.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 7.9.2022
Jubilarni 30. Susret astronoma regije Alpe-Adria u Rijeci

Dana 4. rujna 2022. u Astronomskom centru Rijeka održao se jubilarni 30. Susret astronoma regije Alpe-Adria, a domaćin susreta bilo je Akademsko astronomsko društvo – Rijeka pod pokroviteljstvom Hrvatskog astronomskog saveza.

Show big picture Show original picture AA 2022 1
Dr. sc. Marina Manganaro, predavanje o MAGIC teleskopima
Show big picture Show original picture AA 2022 2
Andrej Ažman, prezentacija “Sextant-Making and Usage”
Na početku susreta okupljene su pozdravili: u ime organizatora Lovro Pavletić, dopredsjednik Akademskog astronomskog društva Rijeka Alen Ožbolt, koordinator Susreta Alpe-Adria Paolo Corelli i glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Prije samog otvaranja susreta glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević uručio je Povelju Hrvatskog astronomskog saveza Paolu Corelliju kao zahvalu za više od trideset godina rada na koordinaciji ovog susreta. Održana je i minuta šutnje za sve nedavno preminule kolege, a sam susret je započeo predavanjem o teleskopima MAGIC dr. sc. Marine Manganaro sa Sveučilišta u Rijeci.

Show big picture Show original picture AA 2022 3
Dino Gržinić, prezentacija “Observing solar activity using radio telescope”
Show big picture Show original picture AA 2022 4
Petar Dušević, prezentacija “Spectral Analysis Projects”
Susret na kojem su predstavnici astronomskih društava održali svoja izlaganja trajao je cijeli dan, a naše Društvo predstavljali su mladi članovi: Andrej Ažman s prezentacijom “Sextant-Making and Usage”, Dino Gržinić s prezentacijom “Observing solar activity using radio telescope”, Petar Dušević s prezentacijom “Spectral Analysis Projects”, te voditeljica programa Akademskog astronomskog društa – Rijeka Vanesa Ujčić Ožbolt s prezentacijom “Activity of AAD Rijeka 2020 – 2022”. Na susretu je sudjelovalo 48 predstavnika iz 15 astronomskih društava iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Njemačke.

Show big picture Show original picture AA 2022 5
Predstavljanje Lovre Pavletića (lijevo) kao novog koordinatora susreta Alpe-Adria
Show big picture Show original picture AA 2022 6
Zahvala članovima AAD Rijeka koji su volontiranjem omogućili održavanje ovog Susreta
Prije službenog zatvaranja, koordinator Susreta Alpe-Adria Paolo Corelli obratio se prisutnima izjavivši da nakon 32 godine upravljanja susretima prepušta koordinaciju mlađim snagama. Za novog koordinatora izabrao je našeg člana Lovru Pavletića koji će u narednim godinama koordinirati ovim susretima.

O SUSRETU ALPE-ADRIA

Susret astronoma regije Alpe-Adria okuplja prvenstveno astronome amatere iz talijanske regije Furlanija-Julijska krajina, Slovenije i zapadne Hrvatske, a obzirom da su na susretu dobrodošli svi zaljubljenici u astronomiju i srodne znanosti, kroz povijest susreta često je bilo sudionika iz Njemačke, Austrije, Srbije te ostalih talijanskih i hrvatskih regija. Glavna ideja susreta je godišnje okupljanje astronoma amatera iz navedene međunarodne regije, razmjena ideja i iskustva, postizanje novih suradnji na području istraživačke i popularizacijske astronomije te bolje povezivanje astronoma amatera i profesionalaca.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 6.9.2022
Platak Planet party 2022.

Show big picture Show original picture planet party 2022 U suorganizaciji AAD-a Rijeka i Turističke zajednice Općine Čavle, ove godine se po prvi put na Platku organizira Planet party. Program je sljedeći:

16:30 • 3, 4, Jupiter!!! (kviz) • Vanesa Ujčić Ožbolt, AAD Rijeka
17:00 • Prohodajmo malo u Zemljinim cipelama (radionica) • Ivana Poljančić Beljan, Fakultet za fiziku Sveučilišta u Rijeci & Maša Blečić, OŠ Podmurvice
18:00 • Planetarni gospodar prstenova (kviz) • Vanesa Ujčić Ožbolt, AAD Rijeka
18:30 • Pauza za večeru
20:00 • Šetnja nebom (orijentacija na nebu, učenje zviježđa, promatranje planeta i raznih nebeskih objekata kroz teleskop)
Svi sudionici kviza dobivaju nagrade.
Sudjelovanje je besplatno za sve sudionike, osim usluga smještaja i prehrane koje se nude u planinarskom domu (Mali dom Sušak).
U slučaju loših vremenskih uvjeta, održat će se prvi dio programa.

I zadnje (ali ne i manje važno) - obavezna zimska oprema. Iako početkom rujna po danu još uvijek može biti vruće, ponesite toplu zimsku obuću, džempere, zimsku jaknu, kapu i rukavice.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 30.8.2022
Najava seminara

Fakultet za fiziku Sveučilišta u Rijeci organizira seminar u četvrtak 1. rujna 2022. u 11 sati:

THE CHAOTIC SOLAR SYSTEM

Prof. dr. Arnold Hanslmeier
Institut für Physik, Karl Franzens Univ. Graz

- uživo: O-029, Fakultet za fiziku, Sveučilišni kampus, Radmile Matejčić 2
- na daljinu: meet.google.com/eaw-ezpb-mwq
- jezik: engleski

Abstract:
In this review talk we will first give a definition of chaos with some simple well known examples. Then we will discuss gravitation in the classical and relativistic case. What is the consequence of the gravitational law on the motions of the objects in the solar system? The solar system is very well explored and many peculiarities of motion of objects have been found. We will discuss a few of them. A question that was posed already more than 100 years ago is how stable the solar system really is. Can we apply modern numerical simulations to solve such questions? A short outlook to exoplanetary systems concerning chaotic behavior will be given at the end of the talk.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 30.8.2022
Najava predavanja

Show big picture Show original picture Image credit: Shutterstock
Image credit: Shutterstock
AAD Rijeka organizira znanstveno-popularno predavanje "Potraga za tamnom materijom i aksionskim česticama u astronomiji visokih energija" koje će se održati u četvrtak 25. kolovoza u Astronomskom centru Rijeka s početkom u 21 h. Predavač je Ivana Batković, mag. phys. Ako ste znatiželjni o svemiru i zanima vas njegov razvoj, struktura i sastav, onda je ovo idealan događaj za vas u kojem iz prve ruke možete saznati o najsuvremenijim metodama koje se koriste o izučavanju tamne materije – bitne sastavnice svemira kojeg danas poznajemo!

Sažetak predavanja:
Tamna materija je svuda oko nas. Pokazuje se da ona čini čak 27% Svemira, i čak 95% ukupne materije u njemu. Trenutno postoji nekoliko kandidata za tamnu materiju, a najpoznatiji od njih su takozvane Slabo interagirajuće masivne čestice (eng. WIMPs). Iscrpnim istraživanjima u godinama proteklim od otkrića tamne materije, nisu pronađeni dokazi o postojanju takvih čestica. Pored WIMPova, sve veći interes zadobivaju i takozvane Slabo interagirajuće lagane čestice (eng. WISPs), čiji je jedan od glavnih predstavnika Axion, čestica predviđena kao rješenje problema u Standardnom modelu fizike čestica i zahvaljujući svojim svojstvima, također dobar kandidat za tamnu materiju. Jedna od metoda potraga za tamnom materijom jest putem visokoenergetskih gama zraka, fotona koji nam pristižu iz beskonačnih prostranstava svemira. Analizirajući spektre izvora poput supermasivnih crnih rupa u centrima galaksija, u potrazi smo za potpisima čestica tamne materije, koja ne međudjeluje s vidljivom materijom. Ili se to samo tako čini?

O predavačici:
Ivana Batković je studentica na doktorskom studiju fizike na Sveučilištu u Padovi. Diplomirala je astrofiziku i fiziku elementarnih čestica na Fakultetu za Fiziku Sveučilišta u Rijeci. Članica je kolaboracija MAGIC, CTA i SWGO koje se bave fizikom visokih energija putem detekcije visokoenergetskih gama zraka. Ivana se trenutno bavi potragom za tamnom materijom, točnije istraživanjima aksionskih čestica, jednih do kandidata za ovu još uvijek nerazjašnjenu misteriju.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 23.8.2022
Platak Star party 2022.

Show big picture Show original picture star party 2022 U suorganizaciji AAD-a Rijeka i Turističke zajednice Općine Čavle, ovogodišnji Star party se održava u noći 30./31. srpnja, a program je sljedeći:

17:00 • Svi smo mi djeca zvijezda (prezentacija i radionica) • dr. sc. Marina Manganaro, Fakultet za fiziku Sveučilišta u Rijeci
17:45 • Teleskop - što je to i kako radi (radionica) • Zlatko Ciganj, AAD Rijeka
18:30 • Bi li dinosauri preživjeli u današnjem svijetu (prezentacija) • Alen Ožbolt, AAD Rijeka
19:00 • Pauza za večeru
21:00 • Šetnja nebom (orijentacija na nebu, učenje zviježđa, promatranje raznih nebeskih objekata kroz teleskop)
Sudjelovanje je besplatno za sve sudionike, osim usluga smještaja i prehrane koje se nude u planinarskom domu (Mali dom Sušak).
U slučaju loših vremenskih uvjeta, održat će se prvi dio programa.

I zadnje (ali ne i manje važno) - obavezna zimska oprema. Neka vas ne zavara +35 po danu. Ponesite toplu zimsku obuću, džempere, zimsku jaknu, kapu i rukavice - osobito ako planirate ostati do kasno u noć.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 18.7.2022
Astronaut party u Astronomskom centru Rijeka

Show big picture Show original picture Astronaut party 2022 U petak 15. srpnja u Astronomskom centru Rijeka održat će se zajednički program AAD-a Rijeka i Rijeka sporta, pod nazivom Astronaut party. Detaljna satnica eventa, koji se održava povodom obljetnice lansiranja Apolla 11 (16. srpnja 1969.), nalazi se na plakatu.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 13.7.2022