Izbornik
Predavanja
20.05
21.30h
Star party
Predaje: Razni voditelji
26.05
21.00h
Misija Dawn - ples među asteroidima
Predaje: Dinko
Društvo zadržava pravo promjene predavanja

Prijava vatrene kugle Mjesečni pregled neba Zanimljivosti Astrofotografija Almanah
Pratite nas:
Facebook subscribe logo Twitter subscribe logo RSS subscribe logo

Sponzori
Grad Rijeka
Primorsko-goranska Županija
Astronomi su otkrili sliku središnje crne rupe Mliječne staze

Show big picture Show original picture sgra
Sgr A*
Izvor: Wikipedia
Novi snimak crne rupe dodan je astronomskoj galeriji. Astronomi su 12. svibnja 2022. objavili da su konačno sastavili sliku supermasivne crne rupe u središtu naše galaksije. Naša crna rupa, poznata kao Strijelac A* (skraćeno Sgr A*) , pojavljuje se kao blijeda silueta usred sjajnog materijala koji ju okružuje. Slika prikazuje svijetli turbulentni prsten koji okružuje tamno područje.

više...

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Maja, 13.5.2022
Festival znanosti 2022.

Show big picture Show original picture FZ 2022 Nakon dvije godine online Festivala znanosti, ove godine se po prvi put nakon 2019. ponovno održava Festival znanosti uživo. Ovogodišnji Festival u Rijeci ima nešto više od 200 događaja na dvadesetak lokacija, a detaljni program u Astronomskom centru Rijeka nalazi se na plakatu.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 4.5.2022
Gravitacijska anomalija Veliki atraktor

Show big picture Show original picture svemir
Izvor: EOS
Nakon Velikog praska svemir se formirao spajanjem materije pod utjecajem gravitacije. Ako napravimo jednostavne pretpostavke o jednolikosti materije u svemiru koja je približno ravnomjerno raspoređena, ona bi se trebala ili širiti ili skupljati. U slučaju svemira kao prostora koji nas okružuje događa se širenje. Neprestano se širi u svim smjerovima i ubrzava. Svakim danom je prostor između galaksija sve veći. Udaljenosti trenutno rastu postotkom od oko 1/144 posto na milijun godina. Dakle, veće udaljenosti rastu proporcionalno brže. A ako se uzme u obzir dovoljno veliku udaljenost, ona će rasti brže od brzine svjetlosti. Ali to ne znači da itko sustiže foton.

više...

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Maja, 18.3.2022
Svjetski tjedan svemira 2021.

Show big picture Show original picture STS2021 AAD Rijeka i ACR pripremili su bogat program u povodu ovogodišnjeg Svjetskog tjedna svemira (4.–10. listopada). Glavna tema ovogodišnjeg STS-a je "Žene u svemiru", a program se nalazi na plakatu u prilogu.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 6.10.2021
Predavanje u sklopu manifestacije Fiumare

U srijedu 29. rujna u 21 sat AAD Rijeka održava izvanredno predavanje u sklopu manifestacije Fiumare 2021., pod nazivom "Na moru pod zvijezdama". Ulaz slobodan. Show big picture Show original picture Fiumare 2021

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 29.9.2021
Tribina: Mogućnost postojanja izvanzemaljskog života

Show big picture Show original picture tribina izvanzemaljski život U četvrtak 10. lipnja u 20:30 sati AAD Rijeka organizira online razgovor sa stručnjacima iz tri područja: biologije, kemije i astrofizike, kroz koji ćemo saznati što je sve potrebno za razvoj života, kako na Zemlji tako i na drugim objektima u svemiru.

Tribina će se održati isključivo online, na našoj Facebook stranici:

AAD Rijeka - Facebook stranica

U slučaju vedrog vremena, u 22 sata će započeti promatranje raznih nebeskih objekata kroz prijenosni teleskop s terase ACR-a.

Više o sudionicima pročitajte u nastavku.

više...

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 4.6.2021
Dvadeseta obljetnica Riječke zvjezdarnice

Show big picture Show original picture 20 obljetnica U utorak 18.05.2021. Akademsko astronomsko društvo - Rijeka obiljažava dvadesetu obljetnicu otvaranja Riječke zvjezdarnice. U 20:30 sati najprije će biti održana kratka online prezentacija o izgradnji i otvaranju zvjezdarnice, a prijenos će se moći pratiti na našoj Facebook stranici:

https://www.facebook.com/AADRijeka/

Nakon toga, u 21 sat, u slučaju vedrog vremena slijedi promatranje raznih nebeskih objekata kroz prijenosni teleskop smješten na terasi (zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti održavanja distance u malom prostoru zvjezdarnice, nije moguće koristiti zvjezdarnicu i glavni teleskop).
U slučaju lošeg vremena promatranje neće biti moguće održati.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 17.5.2021
VAŽNA OBAVIJEST

Redovna predavanja četvrtkom i u svibnju će se odvijati isključivo online (četvrtkom u 20:30 sati).

Predavanja će se moći pratiti na FB stranici AAD-a Rijeka:

https://www.facebook.com/AADRijeka

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, krajem svibnja donijet ćemo odluku o načinu održavanja predavanja u lipnju.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 29.12.2020
Konjunkcija Jupitera i Saturna 2020.

Show big picture Show original picture Konjunkcija Jupter Saturn 2 Konjunkcija je prividni susret dva objekta (ili vrlo rijetko više njih) na nebu: povremeno nam se dva planeta ili npr. Mjesec i neki planet mogu naći na bliskim pravcima gledanja, pa nam se čini da su blizu na nebu. Upravo to se zbiva ovih dana. Jupiter i Saturn se polako prividno približavaju jedan drugome, a najbliže će biti u ponedjeljak 21.12.

Show big picture Show original picture Konjunkcija Jupter Saturn AAD Rijeka će na terasi Astronomskog centra Rijeka (Sveti križ 33) organizirati javno promatranje ove zanimljive pojave. Kako bi sve prošlo što bolje i u skladu s epidemiološkim mjerama, promatranje će biti organizirano u tri intervala po 15 minuta (17-17:15, 17:30-17:45, 18-18:15 sati), a najviše odjednom može prisustvovati 15 osoba. Stoga je OBAVEZNA prethodna najava na 092-26-44-180 kako bi se napravio raspored posjetitelja po intervalima.

OBAVEZNO je korištenje zaštitnih maski za lice.

U slučaju lošeg vremena promatranje se NEĆE održati.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 16.12.2020
Mjesec astronautike 2020.

Show big picture Show original picture Mjesec astronautike 2020 U organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, te uz sudjelovanje brojnih suorganizatora od kojih je jedan i AAD Rijeka, u Astronomskom centru Rijeka se od 16. studenog do 18. prosinca održava Mjesec astronautike 2020. Cjelokupni program je naveden na plakatu.
Posjetitelji se moraju zapisati u evidencijsku listu, i obavezno je nošenje zaštitne maske.
Obavezna je prethodna najava na 455-700.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 17.11.2020
Svjetski tjedan svemira 2020.

Show big picture Show original picture sts2020 U povodu Svjetskog tjedna svemira u ACR-u je pripremljen bogat program, a program AAD-a Rijeka traje od četvrtka do subote.
Detaljni program se nalazi na plakatu.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 8.10.2020
Dan astronomije & Međunarodna noć promatranja Mjeseca

Show big picture Show original picture Plakat Noć mjeseca U subotu 26. rujna u Astronomskom centru Rijeka će biti organiziran bogat izvanredni program u povodu Dana astronomije i Međunarodne noći promatranja Mjeseca, u zajedničkoj organizaciji AAD-a Rijeka i tvrtke Rijeka sport.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 22.9.2020
Ponovno otvaranje Astronomskog centra Rijeka

Show big picture Show original picture AAD
Ponovno u AC-u
Show big picture Show original picture AAD Astronomski centar Rijeka ponovno je otvoren, pa se nastavljaju i redovna predavanja četvrtkom u organizaciji AAD-a Rijeka.
Obavezno je pridržavati se higijenskih mjera zaštite od virusa COVID-19:
- dezinfekcija ruku,
- pridržavanje fizičke udaljenosti od 1,5 m (broj posjetitelja je ograničen),
- promatranje kroz glavni teleskop do daljnjega nije moguć zbog ograničenog prostora pod kupolom i nemogućnosti održavanja udaljenosti, pa će se eventualna promatranja (u slučaju vedrog vremena) održavati kroz prijenosni teleskop,
- ne dirati predmete i druge površine gdje to nije nužno.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 20.5.2020
Noć muzeja 2020.

Show big picture Show original picture noć muzeja 2020 Petnaesta Noć muzeja održat će se u petak 31. siječnja 2020. s početkom u 18 sati. Tema ovogodišnje Noći muzeja je "Velike obljetnice hrvatskih muzeja", pa je zajednički program Akademskog astronomskog društva - Rijeka i tvrtke Rijeka sport u ACR-u (prikazan detaljno na plakatu u prilogu vijesti) posvećen astronomskim obljetnicama.
Kao i uvijek, ulaz na sve programe je besplatan.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 30.1.2020
Tranzit Merkura 11. studenog

Show big picture Show original picture Tranzit2019 U ponedjeljak 11. studenog imamo priliku promatrati rijetku astronomsku pojavu - tranzit Merkura preko Sunčevog diska. Tranzit je pojava pri kojoj jedan objekt prolazi ispred drugog te pri tome zaklanja dio objekta u pozadini.

Merkur ćemo moći vidjeti kao maleni kružić na Sunčevom disku (kao što se vidi na slici). AAD Rijeka će organizirano promatranje kroz teleskope na terasi ACR-a, a teleskopi će naravno biti opremljeni zaštitnim filtrima. UPOZORAVAMO GRAĐANE DA NE GLEDAJU U SUNCE BEZ ODGOVARAJUĆE ZAŠTITE. Rendgenski filmovi, staklo zacrnjeno upaljačem i slično NIJE odgovarajuća zaštita i promatranje kroz takve medije može dovesti do trajnog oštećenja vida. Merkur se ionako ne može vidjeti golim okom već je potreban teleskop, pa pozivamo sve zainteresirane da dođu u ACR i prisustvuju promatranju kroz naše teleskope.

Početak je u 13:30 sati, a trajat će do zalaska Sunca (otprilike 16:30). U slučaju lošeg vremena promatranje se neće održati.

Stavi na: Stavi na Twitter Stavi na Facebook Vanesa, 8.11.2019